De roos van Leary:



























De roos van Leary is iets wat je dagelijks toepast zonder daar heel bewust van te zijn. Elk gedrag roept een ander gedrag op.

Hier wil ik graag een persoonlijk voorbeeld van noemen.

Na 34 jaar zoeken heb ik mijn biologische vader gevonden en contact mee gekregen. Door corona waren wij niet in de mogelijkheid om elkaar te zien. We hebben elkaar via chatten leren kennen. Door de taalbarrière interpreteren wij woorden anders dan bedoeld. Dit gaf bij voorbaat al stress en verkeerde bedoelingen. Ik ging een gesprek steeds meer met tegenzin in en dat vertaalde zich in terug trekken en opstandig. Mijn vader daarin tegen ging steeds meer in de aanval. Past precies in de cirkel.

Na de les in de roos van leary heb ik geprobeerd mij anders op te stellen. De benadering vanaf de andere kant van de cirkel. Dit had vanaf moment 1 een zeer positieve werking op ons gehad.

De gesprekken zijn nu leuk en begripvol. Heel erg bedankt voor deze les!



Van Didacticus:
























De pedagoog:






















De presentator:



























Les geven:


In de volgende opname geef ik een les aan Tom Heininga. Tom heeft geen kennis van mijn fabriek en heb ik dus een nieuw les programma moeten maken. Mijn doel van deze les is visueel duidelijk maken hoe onze fabriek er buiten ook uitziet. Onder de video staat de feedback op deze les.























Oefenen met een actrice:




















Tijdens een les kan er een situatie geoefend worden met een actrice. In deze les werd het voorstel gedaan hoe om te gaan met een puber en een telefoon. Deze situatie moest ik gaan behandelen en dat viel bij mij helemaal verkeerd. In mijn werkomgeving kom ik hier niet mee in aanraking. De situatie liep ook best snel uit de hand. Ik liet namelijk zien hoe ik hier persoonlijk mee om zou gaan. Ik heb de leerling vriendelijk verzocht het lokaal te verlaten om verder te kunnen gaan met mijn les. Dit viel bij de lerares volledig verkeerd. Ik kreeg zelfs de opmerking of ik wel geschikt ben voor deze opleiding??!! Na 2 nieuwe pogingen heb ik de opdracht maar uitgevoerd zoals van mij verwacht werdt. Met een bloeddruk van 2500 heb ik deze les verlaten en ben hierover in gesprek gegaan. Met deze ervaring ben ik met mijzzelf aan de slag gegaan om te kijken waarom ik nou zo boos was over deze situatie. Met behulp van een MIO en gesprekken met collega's ben ik er redelijk achter gekomen wat dit nou is.


Zie hieronder de uitkomst van de MIO:













































 De Coach tijger:


De coach tijger is voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn opleiding geworden.

Hier ben ik mezelf tegengekomen door mijn manier van coachen. Door mijzelf op de positie van kennis drager te zetten heb ik zeer hoge verwachtingen van mijn leerlingen. Maar ook mijn manier van les geven komt hier in terug.

Een heel goed voorbeeld kan ik geven door een stap terug in de tijd te doen.

Een jaar geleden krijg ik een nieuwe leerling operator die met zijn afkomst en veel ervaring word aangenomen bij Teijin. Bij zijn vorige baas was hij proces operator maar ook praktijkinstructeur. Dit heb ik meteen op een voetstuk gezet, omdat hij dezelfde functie als mij had. Vanaf het moment dat hij bij mij als leerling kwam merkte ik veel nerveusiteit van zijn kant. Op mijn manier dacht ik daar goed mee om te gaan en hem gerust te stellen dat we dit samen wel gaan doen.

Na 2 maanden trainen kwam hij bij mij voor zijn eerste toets. Helaas was het niveau van deze toets ver onder de maat. Ik kon maar niet begrijpen waarom dit zo was. Zenuwen speelden een grote rol. Door extra trainingen te geven dacht ik zijn niveau wel op te kunnen krikken en heb mij daar volledig op gestort. Helaas bij toets 2 hetzelfde resultaat. Er moet hier meer aan de hand zijn.

Met de lessen over didactisch coachen en de coach tijger ben ik anders naar dit probleem gaan kijken. Doe ik het wel goed? Stel ik wel de juiste vragen? Is mijn begeleiding wel de juiste? Wat is mijn verwachting?

Om dit uit te zoeken heb ik een afspraak gemaakt met de leerling om samen het gesprek aan te gaan.


De uitkomst van dit gesprek was voor mij verassend te noemen.

Door de juiste vragen te stellen ben ik erachter gekomen dat zijn probleem veel dieper zit dan ik dacht.

Hij bleek in zijn vorige functie heel erg zeker van zichzelf te zijn. Door het niveau van onze opleiding en trainingen is zijn zelfvertrouwen volledig zoek geraakt. Hij kijkt enorm tegen mij op in vergelijking mijn oude functie. Hierdoor is hij aan zichzelf gaan twijfelen. Dit ging zelfs zo ver dat hij vind dat hij gefaald heeft als instructeur en zich schuldig voelt naar zijn oude leerlingen. Dit deed mij persoonlijk ook erg veel en heeft mij nog meer getriggerd hier harder aan te werken. Het gesprek heeft geleid tot een ander manier van aanpak. Socratisch coachen heeft mij hier enorm bij geholpen en neem dit bij elke leerling mee.

Socratisch coachen is een vorm van coaching die is gebaseerd op de filosofie van Socrates, waarbij de coach de coachee helpt om zijn/haar eigen antwoorden te vinden door middel van vragen stellen.

Het doel van socratisch coachen is om de coachee te helpen zijn/haar eigen denkproces te verbeteren, zodat hij/zij in staat is om beter te begrijpen waarom hij/zij bepaalde dingen doet, wat zijn/haar overtuigingen zijn en hoe hij/zij deze kan veranderen als dat nodig is.

De coach stelt vragen om de coachee te helpen zijn/haar eigen antwoorden te vinden en zijn/haar denken te verduidelijken. Dit proces van vragen stellen en antwoorden zoeken is gericht op het ontdekken van de onderliggende overtuigingen, waarden en principes van de coachee.

Socratisch coachen kan worden toegepast in verschillende situaties, zoals het oplossen van problemen, het nemen van beslissingen, het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en het verbeteren van communicatieve vaardigheden. Het is een effectieve methode om iemands denken te verbeteren en te helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.


Ik zal hier op terug moeten komen hoe dit verder zijn uitwerking heeft. Tot nu toe lijkt het erg de goeie kant op te gaan. Dat maakt me trots! NHL bedankt.